COPEN MET COPING

verdiepen van professioneel handelen in de zorg

Het boek ‘Copen met Coping’ is geschreven voor professionals in de zorg. In het boek staat een reflectiemodel centraal dat professionals kan helpen bij omgaan met de coping van cliënten. Het model maakt het mogelijk om de coping van cliënten helder te krijgen en openingen voor contact te onderzoeken terwijl de professional met cliënten aan het werk is. Omdat inzicht in de dynamiek van het proces van verliesverwerking hierbij helpend is wordt daar in het boek ook uitgebreid aandacht aan besteed.

Een groot deel van het boek gaat over professioneel handelen onder druk.

Zorgprofessionals worden dagelijks met menselijk leed geconfronteerd. Zij staan dicht bij de cliënten en dat kan aangrijpend zijn. Het is een hele kunst om als je geraakt bent professioneel betrokken te blijven en tegelijk terughoudend met je persoonlijke geraaktheid om te gaan.

Zolang de professional de regie heeft over zichzelf kan de balans tussen afstand en nabijheid op een professionele manier worden vormgegeven. Maar in de praktijk lukt het niet altijd om deze regie te houden. Bijvoorbeeld doordat machteloosheid van de cliënt overslaat op de zorgprofessional. Op zo’n moment kunnen eigen emoties en overtuigingen op de voorgrond raken. Het is onontkoombaar dat dit zo nu en dan gebeurt. Het is dan ook noodzakelijk dat zorgprofessionals hun eigen coping kennen; dat zij inzicht hebben in hoe zij zelf reageren of geneigd zijn te reageren in stressvolle situaties. Met het reflectiemodel dat in dit boek wordt gepresenteerd wordt ook de coping van zorgprofessionals inzichtelijk gemaakt.

Het boek staat vol aansprekende voorbeelden en geeft vele concrete handvatten om ook in lastige situaties professioneel te blijven handelen.

De prijs van het boek is € 27,50 en is te bestellen via email. ( zie de contact pagina)