Home / glossary / tijd

Tijd

Mensen hebben over het algemeen een sterk aanpassingsvermogen en dat maakt dat ook voor cliënten de herwaardering van het leven zich dwars door alle pijn en verzet heen kan aandienen. Zolang cliënten de tijd krijgen en zichzelf de tijd geven om dit met zichzelf te laten gebeuren. Toch is het spreekwoord ‘de tijd heelt alle wonden’ maar gedeeltelijk waar. Het krijgen van een chronische aandoening of van een kind met een beperking is zo’n ingrijpend en blijvend iets dat de heling die de tijd met zich meebrengt vooral een kwestie is van ‘leren leven met’.

Het accepteren van een leven met een chronische aandoening of met een gehandicapt kind met al zijn gevolgen is moeilijk voorstelbaar. Verwerken is misschien wel nooit klaar. Steeds weer doen zich situaties voor waarin cliënten hard wordt geconfronteerd met verwachtingen die niet zullen worden ingevuld; met met dromen die nooit waarheid zullen worden. Het went eigenlijk nooit.

Het is de vraag of de slinger van verliesverwerking ooit stil hangt. Oude verliezen kunnen er in de loop van de jaren weer anders uitzien. De slinger kan ook na jaren ineens toch weer op gang komen. Ook als een verlies al verwerkt was kunnen er toch nog onverwerkte stukjes in de diepere lagen van het bewustzijn zitten. Die kunnen zich dan ergens in het leven toch aandienen.

naar Slinger van verliesverwerking