Home / glossary / schipperen

Schipperen

Schipperen is een vorm van weerstand tegen verandering. Wanneer mensen beginnen te schipperen, dan is dat een teken dat het ergste verzet voorbij is. Schipperen is een begin van acceptatie van de werkelijkheid. Er moet echter wel iets tegenover staan. Zo kan iemand bijvoorbeeld zeggen: ‘Oké, ik heb dan wel een dwarslaesie, maar ik denk niet dat ik me daar ooit bij neer zal leggen’. Of: ‘Ik heb dan wel een dwarslaesie, maar ik ga er alles aan doen om weer te kunnen lopen, al moet ik daar de hele wereld voor afreizen. Dit gaat mij niet overkomen. Deze mensen beseffen de ernst van de realiteit, maar proberen er toch nog onderuit te komen.
Ook schipperen kan net als de schok, de woede en het verdriet steeds weer in een andere gedaante terugkomen. Afhankelijk van het verlies dat bij de verwerking op de voorgrond staat.
Schipperen kan zich op vele manieren uiten. Iemand probeert bijvoorbeeld om het met god op een akkoordje te gooien: ‘Als u zorgt dat ik weer ga lopen, zal ik mijn spaargeld aan een goed doel overmaken’. Of schipperen met jezelf: ‘ik ga morgen bij de passing in de rolstoel zitten, maar hou wel mijn vingers gekruist en beloof mezelf dat ik volgend jaar om deze tijd gewoon loop’. Ook schipperen met de dokter komt voor: oké ik zal nu gaan starten met revalideren, maar dan gaat u zorgen dat ik een half jaar na ontslag euthanasie krijg.

naar Slinger van verliesverwerking