Home / glossary / overleven

Overleven

Overleven is vaak de eerste reactie op de schok. Als de eerste schrik gezakt is, is het meestal te veel om de consequenties van alles te overzien. Het helpt dan om in de overlevings-modus te schieten. Want het leven gaat wel door, ook al weet iemand nog niet hoe.
Overleven betekent in de situatie van cliënten vaak gewoon de dag nemen zoals die komt. Niet meer en minder. Ze zijn niet bezig met het verleden, met hoe anders alles zou zijn geweest als ze geen aandoening hadden gekregen of als hun kind geen beperking had gehad en niet met de toekomst, met wat er van hun kind en van hun leven gaat worden. Tijdens het overleven nemen cliënten de dagen zoals ze komen, inclusief de moeilijkheden met medici en instanties. De slinger van verwerking gaat op dat moment dus van emotionele dynamiek naar herstel van balans.

Familie, vrienden, professionals, iedereen verwacht dingen van cliënten. Vanuit hun overlevings-modus doen cliënten daar maar aan mee. Niet omdat ze aan deze verwachtingen willen voldoen, maar omdat ze de kracht niet hebben om iets anders te willen. 
Ook emoties, gevoelens en gedachten die hen overvallen nemen ze zoals ze komen. Een cliënt heeft in deze fase al zijn krachten nodig om te herstellen van de schokkende ervaring. Dat is overleven!

naar Slinger van verliesverwerking